Dysfunktionel respiration

Vores vejrtrækning styres ubevidst og er designet til at foregå uhindret og let – men stress, smerter eller indgreb i kroppens balance kan forstyrre dette system. Vi kalder det dysfunktionel respiration, fordi der ikke som sådan er noget galt med selve luftvejene – men arbejdsfordelingen over hvilke muskler der laver hvad når man trækker vejret (funktion) er blevet forstyrret (dys-).

Hvorfor får man dysfunktionel respiration?

Normalt har vi et finstemt system der sørger for, at vi ikke bruger ret meget energi på at trække vejret. Indåndingen foregår ved, at mellemgulvet trækker sig sammen og trækker lungerne nedad og ud, så deres rumfang øges og luften suges ned i lungerne. Indåndingen skabes ved at mellemgulvet slapper af, og lader det udspændte, elastiske lungevæv trække sig selv tilbage til udgangspunktet.

Men nogle gange bliver dette system forstyrret, og det kan ske af en lang række årsager. Stress eller smerter kan påvirke vejrtrækningen, men også operationer i kroppen, infektioner – som fx. Covid-19 – brækkede knogler, fald eller ubehagelige oplevelser kan alt sammen være med til at starte et alternativt vejrtrækningsmønster.

Hvad er dysfunktionel respiration og hvordan føles det?

Mønsteret vil være forskelligt fra menneske til menneske, men overordnet kan man sige, at mange af de muskler der sidder omkring skuldre, nakke, hals og bryst begynder at forsøge at hjælpe til med at øge rumfanget i lungerne. På kort sigt gør det ikke så meget, men der skal ikke gå mange dage før det vil give andre problemer i form af stivhed af muskulaturen mellem ribbenene, af de muskler der forsøger at hjælpe, og af mellemgulvet selv. Måske mærker du, at det er sværere at trække vejret eller føler dig hurtigere forpustet, eller måske har du smerter i brystkasse, ryg, mave eller skuldre.

Når man har trukket vejret anderledes i en periode sker der også det, at hjernen, vores hovedcomputer, automatisk regulerer vejrtrækningen efter det nye mønster, og det er en af årsagerne til at det kan være svært selv at normalisere sit vejrtrækningsmønster når det først er blevet dysfunktionelt.

Hvordan behandler man dysfunktionel respiration?

Behandlingen vil altid starte med en grundig udredning og undersøgelse af både din bevægelighed i ryg, skuldre og nakke såvel som en separat undersøgelse af dit åndedræt. Åndedrætsmønsteret – de strategier man benytter til at øge lungerumfanget – er forskelligt hos alle, så første step er at vi sammen klarlægger præcis hvad der sker i din krop, og hvordan du trækker vejret.

Med udgangspunkt i dette vil vi dernæst gennemgå åndedrætsøvelser for at gen-lære det naturlige vejrtrækningsmønster, og arbejde manuelt med de muskler der i stedet arbejder og er blevet stivgjort. Behandlingen vil derfor altid være en kombination af manuel behandling og øvelser, og øvelserne vil i høj grad tage udgangspunkt i dit åndedræt og nervesystemets regulering af dette.

Mellemgulvet

Vores åndedrætsmuskel

Mellemgulvsmusklen diaphragma er vores primære åndedrætsmuskel og ligger som en faldskærm under lungerne og adskiller brystkassen fra mavesækken. Ved sammentrækning presses musklen ned mod maven, mens lungerne udvides og man indånder luft. Det modsatte sker når vi puster luften ud igen.

Fun fact

Når åndedrætsmusklen trækker sig sammen og presser ned mod maven, skubber musklen til organerne i maven. Dette er lettere i stående stilling end liggende og derfor er det lettere at synge når man står op end når man ligger ned.

Åndedrætsterapeutisk behandling består af:

  • Neurofysiologisk træning af respirationsmønstre
  • Behandling og træning af gener fra m. diaphragma
  • Behandling af synke-, tale- og sangbesvær
  • Behandling af øvrige gener fra struben og tungen
  • Visualiseringsøvelser
  • Mindfulness
  • Parasympaticusstimulation
  • Behandling af nedsat eller ophørt peristaltik
  • Behandling af lungelidelser
  • Mestringsstrategier til lungelidelser
  • Graded exposure
  • Covid-19-rehabilitering
  • Mentaltræningsøvelser
  • Patientinformation om åndedrætscentret, respirationsmønstre mv
  • Pleurastræk for stimulation af surfaktantproduktion
  • Træning af CO2-tolerancen
  • Performanceoptimering og træning af O2-udnyttelsesgraden
Fremragende
På basis af 91 anmeldelser
Rikke Emilia Klok Sander
4. April, 2024
Jeg er kommet hos først KuhreFysio og senere KompletFysio under og efter graviditet. Under graviditet har jeg modtaget behandling af svære bækkensmerter, hvilket løbende har øget mit funktionsniveau og lindret betragteligt. Til første behandling ankom jeg krummet sammen i smerte og tudende, hvilket allerede blev tryllet MEGET bedre efter én time. Kæmpe anbefaling af Anne og Pia, hvis du har graviditetsgener. Til behandling af respirationsgener, astma og længerevarende hoste er jeg kommet hos Emma. Hun får også min varmeste anbefaling. Alle er de yderst kompetente, initiativrige og meget, meget behagelige. Jeg har til enhver tid følt mig respekteret og taget alvorligt, hvilket ellers kan være en udfordring, især med graviditetsrelaterede skader og smerter. Stuhr 5-tal fra mig
Sascha Thoning
25. Marts, 2024
Pia Grønhøj er både dygtig, lydhør, hyggelig og tålmodig. Stor anbefaling herfra.
Chris Poole
23. Marts, 2024
Emma er en meget dygtig fysioterapeut. Hun har hjulpet mig med nogle problemer der bl.a. stammer fra mange års arbejde som fløjtenist. Hun fandt meget hurtigt hvor og hvordan at problemerne kunne forbedres. Hun kan anbefales til alle, men især til musikere der oplever gener når de spiller.
Jeanette Broe
11. Marts, 2024
Virkelig kompetente fys - uanset hvem jeg har været i forløb med. Fordi de alle har forskellige specialer er der altid en der kan det man har brug for! Kommer aldrig til at gå andre steder igen.
Afet Zilbeari (Dobroshti)
27. Februar, 2024
Godt service
Torbjørn Rosvoll
23. Februar, 2024
Dyktige folk!
nicoo E
21. Januar, 2024
Jeg kan varmt anbefale Adam Thagesen han er virkelig en sød og rar person, meget forstående og lyttende, og bedst af alt så kan han virkelig sit kram. 10 stjerner herfra
Audrux B
9. November, 2023
Jeg har gået til fysiopilates hos Pia i over et år. Det er hver gang en god oplevelse, som giver mere overskud til min hverdag. Jeg er næsten kommer helt af med mine smerter i lænd, så jeg vil helt klart anbefale denne blide form for træning hos Pia.
Yvonne Mørck
6. November, 2023
Jeg har haft ortopædiske indlæg det meste af livet, som har fungeret mere eller mindre godt. Ingen behandlere har dog noteret, at jeg har deforme tæer, således at min trædeflade er mindre end normalt. Det fik jeg konstateret hos en kompetent fysioterapeut hos Kompletfysio, som også fik tilpasset et særligt indlæg, Formthotics, til mine fødder. Det har gjort, at jeg nu kan gå længere end før uden smerter, og at jeg bedre kan holde balancen. Råd og vejledning af dygtige fagfolk er afgørende for den individuelle tilpasning af Formthotics indlæg. Yvonne Mørck (67 år)
Susanne Rosenild
14. Oktober, 2023
Emma Bjørn har hjulpet mig super professionelt gennem et udfordrende forløb med smerter. Hun ser på hele kroppen og den aktuelle situation jeg er i. Hun har en meget skarp og faglig vurdering og konkret behandling af det som skal til Hun kan se og mærke sig frem til hvor problemerne er. Gennem dialog om hverdagsforhold har jeg fået konkrete og realistiske råd og øvelser til at tage fat på. Og det hjælper! Uforbeholden anbefaling herfra!

Studierabat

Er du studerende? Så tilbyder vi 10% rabat på mange af vores behandlinger.

Hos KompletFysio er du altid i sikre hænder

KompletFysio er din engagerede fysioterapiklinik i såvel skadeshåndtering, vejledning, forebyggelse og behandling. Vi er et team der besidder forskellige kompetencer, indenfor flere områder af vores fag.